UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Antenne in het verdomhoekje?

Logo VRT - DVB-TWe hadden het op 18 mei 2018 al vernomen van Broadband TV News.
Vanaf 1 december 2018 zijn de digitale televisie uitzendingen van de VRT met DVB-T, niet meer gratis te ontvangen langs de antenne.
Nu beginnen kranten zich terecht vragen te stellen over het beleid van VRT.
In De Standaard van 21 juni 2018 wordt dit terecht aangeklaagd.
Radioamateurs kennen de voordelen van digitale transmissie en van rechtstreekse ontvangst met antenne.
Het zou maar logisch zijn dat een zender die functioneert met financiële middelen verstrekt door de Vlaamse overheid, lees met het geld van ons allen, gratis zijn uitzendingen verspreidt.
Digitaal naar VRT kijken verloopt vanaf 1 december enkel nog langs betalende tussenstadia, er komt een einde aan de gratis ontvangst langs antenne.
Gratis DVB-T televisie kijken kan voor de Vlamingen na 1 december 2018 enkel nog naar de Franstalige zenders La Une, La Deux, La Trois en Euronews.
BVN kijken langs de satelliet blijft het enige gratis alternatief, een mix van Nederlandse en Vlaamse programma’s op één zender.
Langs het internet kijken kan ook zegt VRT, maar het internet is niet gratis.
Geen kwaad woord over operatoren die tegen betaling televisiezenders aanbieden, zij deden er de nodige investeringen voor.
Gratis digitale televisie aanbieden te capteren met antenne, is het minste wat regionale openbare zender VRT voor de Vlaamse bevolking kan doen.
Inmiddels werd een petitie actie gestart, https://antennekijker.be.
Neem deel en steun de onafhankelijke ongebonden ontvangst langs antenne.