UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

1ste HAM Kamp in het Euro Space Center

HAM Camp Wij zijn verheugd een gloednieuw cursusprogramma aan te kondigen: het HAM Camp, een cursus radioamateurcommunicatie. Deze cursus, die bestemd is voor jongeren vanaf 13 jaar, vindt plaats tijdens de krokusvakantie van zondag 27 februari tot en met vrijdag 4 maart 2022 en wordt gehouden in het Euro Space Center. Op de laatste dag organiseren we een ON3-examen; hiervoor komt het BIPT ter plaatse!

Na een valse start in januari - we moesten de cursus annuleren vanwege regeringsbesluiten - hopen we deze gloednieuwe cursus eindelijk te kunnen lanceren. Twee andere cursussen zijn al gepland voor juli/augustus, maar we hebben een speciale prijs kunnen bedingen voor de lanceringseditie van € 150 inclusief de residentiële cursus (dus logies & eten inbegrepen) en het IBPT examen.

Heeft u er wel eens over nagedacht hoe vaak u gebruik maakt van draadloze communicatie? De afstandsbediening van de TV, surfen op het web, sociale netwerken,...
Dit alles is mogelijk dankzij radiocommunicatie! Door deel te nemen aan het HAM-kamp, leer je de algemene werking van een zender en een ontvanger. Kom experimenten uitvoeren om de basisbeginselen van de wet van Ohm te begrijpen, antennes te bouwen en te kalibreren, en je eigen radioamateurstation op de juiste manier op te zetten. Luister naar de satellieten die overvliegen, en met een beetje geluk kunt u ook signalen ontvangen van het internationale ruimtestation!

Overzicht van de activiteiten:
 • Inleiding tot de wereld van de radioamateurs: Wie zijn radioamateurs? Wat is hun hobby? In welke context opereren zij?
 • Technische grondbeginselen van radio: leer de algemene werking van een zender en een ontvanger kennen, begrijp hoe een antenne werkt en hoe het signaal kan worden ontvangen tot in de verste uithoeken van het zonnestelsel!
 • Verschillende elektrische experimenten: gebruik een broodplank om de basisbeginselen van de wet van Ohm te begrijpen, visualiseer hoe een antenne en een coaxiale kabel werken.
 • Radioprocedures: Hoe maak je radiocontact? Je leert de Alpha-Bravo-Charlie van hoe je op de radio moet praten. U krijgt de kans om te oefenen "on the air", met echte correspondenten!
 • Het opzetten van een radiozendstation: rode draad op de rode aansluiting, zwarte draad op de zwarte aansluiting... U zult leren hoe u een radiozendstation op de juiste manier bedraad en opgezet krijgt.
 • Omgaan met een radiozendamateurstation: U leert alle geheimen van een goed afgestelde antenne en een juist afgestelde zender.
 • Behandeling van een SDR (Software Defined Radio) ontvanger: U ontvangt een SDR "sleutel", waarmee u uw computer in een breedbandontvanger kunt veranderen!
 • Opbouwen en kalibreren van antennes: De antenne is het belangrijkste element van elk radiostation. We zullen verschillende modellen bouwen die je mee naar huis kunt nemen.
 • Amateurradiovoorschriften: Het gebruik van een radio is als autorijden, er is een "code" die we moeten respecteren. Je zult er alles over leren.
 • Satellietontvangst: Radio is ook in de ruimte! De hele week zullen we het radiostation in het Euro Space Center gebruiken om te luisteren naar satellieten die overvliegen. Met een beetje geluk kunnen we ook signalen ontvangen van het internationale ruimtestation.
 • Bouwen van een FM-ontvanger: U oefent het solderen door zelf een radio-ontvanger te bouwen.
 • Herziening en presentatie van het BIPT-examen (voor uw radioamateurlicentie): Aan het eind van de week organiseert het Belgisch Instituut voor Telecommunicatie (BIPT) een examen waarmee u uw ON3-licentie kunt behalen en een volwaardig radioamateur kunt worden. We zullen je de hele week voorbereiden, zodat je alle kansen hebt om te slagen.

De registraties zullen worden beheerd door het Euro Space Center. U kunt contact met ons opnemen via e-mail op info [at] eurospacecenter [dot] be .

Manoel ON6RF en Stefan ON6TI