UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Actueel

Ham Radio is the only fail safe communication system in the world!

Thales Belgium SA (Tubize site) is looking for a Engineer HF/RF
24-08-2020
Ingediend door: ON7YD

Thales Belgium SA (Tubize site) is looking for a Engineer HF/RF

Mission:
Thales Belgium Hardware Products Department – Competence center – is responsible for R&D activities related to radios HF band (1.5 to 30 MHz) equipment that contribute to the Thales Group portfolio. As such, this Department leads the work for architecture, research and development, integration, validation, qualification and industrialization of Thales HF tactical products.

Zonnevlekkencyclus 25 in aantocht
03-09-2020
Ingediend door: ON4CAS

ZonnevlekkenDe Koninklijke Sterrenwacht van België herbergt het officiële wereld datacentrum voor de „Sunspot Index en Long-Term Solar Observations (SILSO)”. De website van het instituut maakte onlangs bekend dat het minimum tussen zonnecycli 24 en 25 "hoogstwaarschijnlijk" afgelopen december plaatsvond.

 

Dit wordt bewezen door de toename van het 13-maanden afgevlakte aantal zonnevlekken in januari 2020; de eerste opflakkering  sinds het maximum van cyclus 24 in april 2014.

De CQ-QSO van september-oktober 2020 is online
29-08-2020
Ingediend door: ON4RK
Cover CQ-QSO 09-10/2020De nieuwe CQ-QSO (09-10/2020) is online.

Een rijk gevulde editie met boordevol informatie!

Enjoy!

HF Digital Mode Band Plan Review
29-08-2020
Ingediend door: ON4CAS
IARUOmdat frequentietoewijzingen en operationele belangen van amateurradio's in verschillende delen van de wereld verschillen, is de ontwikkeling van bandplannen - vrijwillige richtlijnen voor het gebruik van het spectrum dat beschikbaar is voor radioamateurs - een verantwoordelijkheid van de drie regionale IARU regio's.

Elk van de drie IARU regio's heeft een commissie voor bandplanning om zich op dit werk te concentreren.

Tweede "Belgian SDR Meetup" en "SDR Belgium mailing-list"
29-08-2020
Ingediend door: ON1ARF
SDR Programming (screenshot)In navolging van de eerste "Belgian SDR Meetup" begin juli, die met meer dan 20 deelnemers zeker aangetoond heeft dat er in België interesse is voor dit onderdeel van onze hobby, organiseert de UBA op vrijdag 4 september de tweede (online) "Belgian SDR Meetup".

De Dag van de Wetenschap gaat digitaal
21-08-2020
Ingediend door: ON7YD
Dit jaar komt er op zondag noodgedwongen een zuiver digitale editie van de Dag van de Wetenschap.
De UBA wil ook aan deze digitale editie deelnemen en daarom zijn we op zoek naar secties of individuele leden die hieraan willen meewerken.
Heb jij - alleen of samen met anderen - een idee voor een online activiteit of, nog beter, kan je deze zelf uitwerken en ter beschikking stellen contacteer dan on7yd [at] uba [dot] be (Rik, ON7YD).

ITUNews waardeert radioamateurs
06-08-2020
Ingediend door: ON3FDS
Logo ITU NewsDonderdag 2 juli 2020 was er een aardbeving op Hawaï. Gelukkig was de normale telecommunicatie nog bruikbaar.
Radioamateurs die zich in het centrum van de beving bevonden, stuurden onmiddellijk met Winlink Express langs het internet, rapporten over die beving naar het United States Geological Survey.

Mededeling van de UBA QSL-dienst
21-07-2020
Ingediend door: ON7TK
QSL WallDe evolutie van de Corona cijfers zorgen opnieuw voor een moeilijk voorspelbare toekomst. Elke CM moet nu uitmaken of hij al dan niet de afstandsregels kan respecteren tijdens vergaderingen. Sommigen beschikken over voldoende ruimte om de vergaderingen buiten te houden, anderen beschikken over een ruim lokaal... Elke situatie is anders. Hoe zit het met de verdeling van de QSL-kaarten?

Extra update: 22/07/2020 (zie detail).
BIPT examens
15-07-2020
Ingediend door: ON7YD
Het BIPT laat weten dat vanaf nu de radiioamateur examens, indien het aantal kandidaten het toelaat, terug op computer zullen plaatsvinden.

OP0HQ hits the waves with The Belgian Radio Red Devils
08-07-2020
Ingediend door: ON7SS
Sinds enkele jaren neemt de UBA deel aan het IARU HF Championship, waarbij getracht wordt om aan UBA-secties de mogelijkheid te geven om een frequentieband (slot) te activeren in CW of SSB (met één of meer stations). Vermits de contest betwist wordt op 160 tot en met 10m moeten er dus 12 stations met de call OPØHQ geactiveerd worden.