UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Technique

A traduire


Het zenden kan zowel analoog als digitaal (D-ATV):
  • Analoog: waar ook nog AM (zij het dan in mindere mate) wordt gebruikt op 70cm is de modulatie gewoonlijk FM m.a.w. dezelfde mode als de analoge TV satellieten,
  • Digitaal: ook D-ATV genoemd, gebruikt overwegend de DVB-S norm met QPSK modulatie, dus dezelfde als digitale TV satellietuitzendingen. In DVB-T of GMSK zou het ook kunnen maar bij mijn weten worden deze normen bijna niet gebruikt door radioamateurs.
De keuze van deze beide normen (FM en DVB-S) werden deels gedaan wegens het voorhanden zijn van prijsgunstige en zeer degelijk dump ontvangst-apparatuur, en voor de analoge norm wegens de lage kostprijs en de eenvoud van de schakelingen om bijvoorbeeld ook zelf een zender te bouwen.
De voordelen van D-ATV zijn daartegenover dat je meerdere beelden of streams gelijktijdig kan uitzenden, dat het gebruikte radiospectrum veel smaller is en dat een signaal dat 12 dB zwakker is nog steeds een perfect B5 beeld geeft. Als nadeel staat echter dat de aanschaf van een zender een stuk duurder uitvalt en dat voor de (eind)versterkers een veel hogere lineariteit noodzakelijk is. Hier kan je meer lezen over D-ATV.
 
ATV Analog Signal ATV Digital Signal
Figuur 1 Figuur 2
 

Figuur 1 en figuur 2 tonen respectievelijk het spectrum van een analoog en een D-ATV signaal:
  • Op het analoge signaal kan men aan beide kanten van de videodrager de piekjes van de subcarrier voor het geluid herkennen die hier op 6MHz zitten. Gezien hier FM modulatie toegepast wordt kan men deze typische vorm met beide geluidsdraaggolven beter onderscheiden wanneer de deviatie het zwakst is nl. bij donkere of bijna zwarte beelden.
  • Het D-ATV signaal is gemakkelijk te herkennen aan de licht afgeronde bijna platte bovenkant, de breedte is afhankelijk van de hoeveelheid uitgezonden Mega Symbols.


ATV-zender 70cm dd 1976 ATV-zender ON6GJ ATV-zender 23 cm
70cm AM ATV zender
van ON4VVV
ATV zelfbouw zender 13cm
van ON6GJ
ATV zelfbouw zender 23cm +
zelfbouw PA van ON4VVV