UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Frank De Winne terug op aarde

Met de landing van de Soyuz capsule in de Kazachstanse steppe kwam op dinsdag 1 december een einde aan de tweede ruimtereis van Frank De Winne, ON1DWN. Tijdens zijn 188 dagen durende verblijf in de ruimte maakte Frank niet minder dan 33 ARISS radiocontacten, waarvan 19 met Belgische scholen en educatieve instellingen. Verder waren er nog 5 ARISS radiocontacen met Italië, 2 met Portugal en elk een met Nederland, Duitsland, Polen, Zwitserland, Mali, Senegal en Australië.
In totaal beantwoordde Frank ruim 650 vragen van leerlingen, over technologie, wetenschap, ruimtevaart en het leven aan boord van het ISS.
De OasISS missie was daarmee ook voor ARISS een groot succes.
Later zal de UBA Frank op een gepaste manier in de bloemetjes zetten, maar nu reeds willen we hem via deze weg bedanken voor zijn medewerking aan al deze radiocontacten.
Ondanks zijn zeer druk werkschema heeft Frank grote inspanningen gedaan om de ARISS radiocontacten tot een goed einde te brengen. Het beste voorbeeld hiervan is het radiocontact met de Koninklijke School voor Onderofficieren te Saffraanberg (Sint-Truiden). Omwille van dringende taken aan boord van het ISS kon Frank niet op het afgesproken uur aanwezig zijn, maar via een telefoontje naar Gaston, ON4WF, werd een nieuwe afspraak gemaakt voor de volgende doorgang (90 minuten later) zodat het ARISS radiocontact alsnog kon doorgaan.