UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Anciens messages "Traffic News"

BAFARA Activity Weekend
19-07-2019
Soumis par: ON4CAS
BAFARA Weekend

ON75L
11-06-2019
Soumis par: ON4CAS
75ième anniversaire de la Libération de la ville de Renaix. Les membres de la section UBA RSX seront QRV entre le 1 et le 30 septembre 2019 avec l’indicatif spécial ON75L pour célébrer le 75ième anniversaire de la Libération de la ville de Renaix le 03 septembre 1944 par le régiment anglais ‘Inns of  Court’.
Ils seront actifs en HF SSB, CW et modes digitaux.
Le public pourra rencontrer les OM/YL de la section UBA RSX les 07 et 08 septembre 2019 de 10h à 17h et visiter l’exposition relative à ce 75ième anniversaire.
Adresse : Croix-Rouge – Bordetlaan (Avenue Bordet), 2B, 9600 Ronse/Renaix
 

OP0PPY vanuit Mesen QRV
02-06-2019
Soumis par: ON4CAS
Sectie IPR gaat terug van start te Mesen op 6-7-8 en 9 juni 2019 met callsign OP0PPY.
Dit gaat door  op de markt te Mesen. We komen uit op verschillende banden en modes. Dit in samenwerking met sectie ARA en sectie RAM.

Voor info of als je wenst operator te zijn gelieve te mailen of bellen naar on6yp [at] uba [dot] be (ON6YP)


Belgische WCA special event stations
24-05-2019
Soumis par: ON4CAS
os10wcaGedurende de maand juni 2019 viert de Word Castles Award haar tiende verjaardag. Vanuit ons land zullen drie special event staions actief zijn: OR10WCA, OS10WCA en OT10WCA.

Op de UBA awardpagina kom je meer te weten over een herinneringsdiploma dat je tijdens juni kan behalen.

OO19TRUDO
06-05-2019
Soumis par: ON4CAS
OO19TRUDODe Trudofeesten zijn een reeks zevenjaarlijkse evenementen ter ere van stadsstichter Trudo. De viering vond – volgens historische bronnen – voor het eerst plaats in 1893.
In 2019 organiseert het stadsbestuur in 2019 opnieuw Trudofeesten met een gevarieerd programma. Er zal extra ingezet worden op ons erfgoed om inwoners en bezoekers te laten kennismaken met ons via rijke erfgoedverleden als Hoofdstad van Haspengouw.Als radioclub wensen we hier uiteraard op in te spelen en ons steentje bijdragen om Sint-Truiden ook
via radio zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten.
Om dit te doen gaan we onder andere de iconische Abdijtoren opnieuw activeren.De eerste activatie door TRC van de Abdijtoren met de roepnaam OO19TRUDO gebeurt op de zondagen 12, 19 en 26 mei en 2 en 9
juni 2019.


JW/ON7SA
01-05-2019
Soumis par: ON4CAS

A team of Belgian operators will activate the island of Spitsbergen from its capital settlement Longyearbyen during the IOTA contest on 27 to 28 july 2019.
Working conditions : Icom IC-7300 - Yeasu FT 891, Antennes : multiband vertical - optibeam 14 - 28 MHz
QSL : via ON6FDP - lotw - eqsl - bureau
Mode : SSB on sunday, after the contest, we will operate in FT8 mode

TM35REF
29-04-2019
Soumis par: ON4CAS
TM35REFLes membres du Radio Club de l'ARACE « F4KIR » seront actifs du 27/04 au 10/05/2019 avec l'indicatif spécial TM35REF, à l'occasion du congrès 2019 du réseau des émetteurs Français, qui se déroulera du 17 au 19 mai 2019 aux portes de la ville de Saint-Malo, Ils seront QRV du 2 m au 160m, modes digitaux, FT8, RTTY , Phone et CW….

Informations complémentaires  Yannick F5CYM, Président de l’ARACE, organisateur du congrès. QSL via F4AVX

Museum Ships Weekend
07-04-2019
Soumis par: ON4CAS
Den HelderGedurende het weekend van 1 en 2 juni wordt weer het Museum Ships Weekend gehouden. Vanaf allerlei oude en bijzondere schepen wordt dan wereldwijd op de amateur-banden uitgezonden om unieke QSO’s mogelijk te maken. Het is geen wedstrijd; dat betekent dat er eventueel uitgeweken kan worden naar de WARC-banden als het contest-geweld te erg wordt. Alle informatie, o.a. over de deelnemende schepen en ook over een te verkrijgen certificaat, staat op deze website.

In Den Helder, Nederland, ligt ook zo’n bijzonder schip, de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen. Uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de kerels van staal. Uit de tijd dat de Nederlandse Marine een grote mijnendienst had om onze havens en vaarroutes vrij te houden van de losgeslagen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De Hoogeveen is met pensioen en wordt nu beheerd, opgeknapt en onderhouden door de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Met allemaal vrijwilligers en donateurs zetten zij zich in om dit schip te kunnen behouden als cultureel erfgoed. Over de geschiedenis van de Hoogeveen, de voortgang van de restauratie en de mogelijkheid om donateur te worden kunt u meer lezen op de website Gedurende het weekend van 1 en 2 juni wordt weer het Museum Ships Weekend gehouden. Vanaf allerlei oude en bijzondere schepen wordt dan wereldwijd op de amateur-banden uitgezonden om unieke QSO’s mogelijk te maken. Het is geen wedstrijd; dat betekent dat er eventueel uitgeweken kan worden naar de WARC-banden als het contest-geweld te erg wordt. Alle informatie, o.a. over de deelnemende schepen en ook over een te verkrijgen certificaat, staat op de website https://www.qsl.net/w/wa2tvs//museum/
In Den Helder, Nederland, ligt ook zo’n bijzonder schip, de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen. Uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de kerels van staal. Uit de tijd dat de Nederlandse Marine een grote mijnendienst had om onze havens en vaarroutes vrij te houden van de losgeslagen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De Hoogeveen is met pensioen en wordt nu beheerd, opgeknapt en onderhouden door de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Met allemaal vrijwilligers en donateurs zetten zij zich in om dit schip te kunnen behouden als cultureel erfgoed. Over de geschiedenis van de Hoogeveen, de voortgang van de restauratie en de mogelijkheid om donateur te worden kunt u meer lezen op http://www.vvkm.nl/ ">deze website . Zo zijn leden van de Marine Radio Amateur Club (Marac) er in geslaagd om de radiohut weer in originele staat (en werkend!) terug te brengen. Ter gelegenheid daarvan is besloten om dit jaar vanaf de Hoogeveen deel te nemen aan het genoemde Museum Ships Weekend. En gezien de lijst van deelnemende schepen verkeerd de Hoogeveen in goed gezelschap. Zo doet vanuit Rotterdam de SS Rotterdam mee onder de roepnaam PI4HAL en zijn de Amerikanen en Duitsers goed vertegenwoordigd met o.a. battle-ships en onderzeeboten. De roepnaam waarmee de Hoogeveen zal deelnemen is PI4MRC en er zal hoofdzakelijk op HF worden uitgezonden, in alle modes en 2 x 24 uur.

Zo zijn leden van de Marine Radio Amateur Club (Marac) er in geslaagd om de radiohut weer in originele staat (en werkend!) terug te brengen. Ter gelegenheid daarvan is besloten om dit jaar vanaf de Hoogeveen deel te nemen aan het genoemde Museum Ships Weekend. En gezien de lijst van deelnemende schepen verkeerd de Hoogeveen in goed gezelschap. Zo doet vanuit Rotterdam de SS Rotterdam mee onder de roepnaam PI4HAL en zijn de Amerikanen en Duitsers goed vertegenwoordigd met o.a. battle-ships en onderzeeboten. De roepnaam waarmee de Hoogeveen zal deelnemen is PI4MRC en er zal hoofdzakelijk op HF worden uitgezonden, in alle modes en 2 x 24 uur.


Nieuw: de sectie ONZ neemt aan het evenement deel met het roepetekn ON8SUB/P

Marconi Day
02-04-2019
Soumis par: ON4CAS

International Marconi Day will take place on 27th of April when amateur radio stations will operate from various locations around the world with historical connections to Marconi. EI0MAR will be QRV as an award station from the Hurdy Gurdy Museum in Howth. This is a twenty-four hour event and EI0MAR will be QRV from about 07:00 Zulu that day. The Marconi Company conducted wireless telegraphy tests at the Martello Tower in 1905. Other stations from Ireland will be participating : From Cork Radio Club, EI5IMD, from Carndonagh ARC, EI0CAR, and from the Marconi Radio site in Kerry, EI0YXQ. A full list of Marconi stations and award details may be found on the Cornish Radio Amateur Club.

Full details about the participating stations can be found here.
 


TK/ON8VP
25-03-2019
Soumis par: ON4CAS
Peter, ON8VP gaat terug naar Corsica met TK/ON8VP/P en is actief vanuit Porto Vecchio aan de Oostkust van Corsica.
Combinatie zon en HF, vakantie en radiogolven in hollidaystyle activatie TK/ON8VP/P.
Wanneer: tussen 10 en 15/7/2019.
Waar: vanuit de heuvels rond Porto Vecchio.
Wat: TX TS480HX-200W -Hustler vertical
Hoofdzakelijk CW en sporadisch SSB 20-30-40 m meestal 's morgens vroeg of 's avonds laat.