UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Traffic News

Solar X-rays: Status Geomagnetic field: Status
DX werken met behulp van de VFO knop.
18-12-2018
Soumis par: ON4CAS
True Blue DXersFervente FT8 mode gebruikers klinkt het misschien vreemd in de oren, maar je kunt ook DX werken door aan die grote ronde knop, beter bekend als de VFO-knop van je zendontvanger te draaien.
Decennia lang was het de enige manier om tot de verbeelding sprekende DX in je logboek te krijgen. Ongetwijfeld een manier waarbij de operator eerder dan een snelle muisklik het verschil kan maken.

 

Dat het meer skills, inzet en doorzettingsvermogen van de vrouw of man in het radiokamertje vraagt staat buiten kijf. Zo zal je – om maar een voorbeeld te noemen – heel wat uurtjes slaap moeten opofferen om enig succes op de lagere HF-banden te oogsten. Het wereldvermaarde DXCC en in ‘t bijzonder zijn honor roll vormen dan échte uitdagingen voor “The Deserving”.
 

Recentelijk zag een vereniging van zendamateurs die zich op deze manier van DX werken toespitsen het levenslicht. Terecht noemen ze zich de “True Blue DXers”. De ondertitel “not because it’s easy…” zet meteen de toon. Ga ook jij deze uitdaging niet uit de weg? Neem dan eens een kijkje op de webpagina van de “True Blue DXers”. Voel je je aangesproken? Dan kan je trouwens meteen geheel gratis toetreden.

IOTA EU-099 - Les Minquiers Islands
27-01-2019
Soumis par: ON4CAS

EU-099ON5HC, ON7PQ, ON4KZ, ON5DZ en ON8AZ zullen van 25 mei tot 1 juni 2019 actief zijn vanop The Minquiers. Deze eilanden hebben als IOTA referentie EU-099.

 

Verdere info vind je terug op de website van deze activiteit.


EH5SUB
02-02-2019
Soumis par: ON4CAS
EH5SUBLes 1 et 2 juin le Radio Club de Torrevieja EC5RKT activera une fois de plus le sous-marin Delfin S-61 depuis le parc des musées flottants à Torrevieja. Ceci dans le cadre du « MUSEUM SHIPS WEEKEND 2019 » Une YL et quatre OM’s belges feront partie des opérateurs. Dans l’ordre sur la photo : Guy ex ON7KHG (EA5IOZ), Jean ON5JV (EA5HZB), Georgette ON6AK (EA5HZC), Raymond ON4KSB et Paco ON6LP (EA5GVJ) L’indicatif sera EH5SUB et une QSL spéciale sera émise pour cette occasion. QSL via EA5GVJ.

TM4IPA
02-03-2019
Soumis par: ON4CAS
Drie leden van de sectie GNT (ON6OM, ON6ZV en ON7EG)  die ook lid zijn van de IPA (International Police Association / ON4IPA) zullen van 22 tot 29 juni actief zijn als TM4IPA.
We zijn drie OM’s van de sectie GNT en lid van de IPA Radioclub ON4IPA waar IPA staat voor Internationale Police Association.
Naar gelang de propagatie zal het station actief zijn van op de IOTA referentie EU-064 in de modes SSB, RTTY,PSK63/61 en FT8.
Alle info kan je vinden op deze website.

TK/ON8VP
25-03-2019
Soumis par: ON4CAS
Peter, ON8VP gaat terug naar Corsica met TK/ON8VP/P en is actief vanuit Porto Vecchio aan de Oostkust van Corsica.
Combinatie zon en HF, vakantie en radiogolven in hollidaystyle activatie TK/ON8VP/P.
Wanneer: tussen 10 en 15/7/2019.
Waar: vanuit de heuvels rond Porto Vecchio.
Wat: TX TS480HX-200W -Hustler vertical
Hoofdzakelijk CW en sporadisch SSB 20-30-40 m meestal 's morgens vroeg of 's avonds laat.

Museum Ships Weekend
07-04-2019
Soumis par: ON4CAS
Den HelderGedurende het weekend van 1 en 2 juni wordt weer het Museum Ships Weekend gehouden. Vanaf allerlei oude en bijzondere schepen wordt dan wereldwijd op de amateur-banden uitgezonden om unieke QSO’s mogelijk te maken. Het is geen wedstrijd; dat betekent dat er eventueel uitgeweken kan worden naar de WARC-banden als het contest-geweld te erg wordt. Alle informatie, o.a. over de deelnemende schepen en ook over een te verkrijgen certificaat, staat op deze website.

In Den Helder, Nederland, ligt ook zo’n bijzonder schip, de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen. Uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de kerels van staal. Uit de tijd dat de Nederlandse Marine een grote mijnendienst had om onze havens en vaarroutes vrij te houden van de losgeslagen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De Hoogeveen is met pensioen en wordt nu beheerd, opgeknapt en onderhouden door de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Met allemaal vrijwilligers en donateurs zetten zij zich in om dit schip te kunnen behouden als cultureel erfgoed. Over de geschiedenis van de Hoogeveen, de voortgang van de restauratie en de mogelijkheid om donateur te worden kunt u meer lezen op de website Gedurende het weekend van 1 en 2 juni wordt weer het Museum Ships Weekend gehouden. Vanaf allerlei oude en bijzondere schepen wordt dan wereldwijd op de amateur-banden uitgezonden om unieke QSO’s mogelijk te maken. Het is geen wedstrijd; dat betekent dat er eventueel uitgeweken kan worden naar de WARC-banden als het contest-geweld te erg wordt. Alle informatie, o.a. over de deelnemende schepen en ook over een te verkrijgen certificaat, staat op de website https://www.qsl.net/w/wa2tvs//museum/
In Den Helder, Nederland, ligt ook zo’n bijzonder schip, de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen. Uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de kerels van staal. Uit de tijd dat de Nederlandse Marine een grote mijnendienst had om onze havens en vaarroutes vrij te houden van de losgeslagen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De Hoogeveen is met pensioen en wordt nu beheerd, opgeknapt en onderhouden door de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Met allemaal vrijwilligers en donateurs zetten zij zich in om dit schip te kunnen behouden als cultureel erfgoed. Over de geschiedenis van de Hoogeveen, de voortgang van de restauratie en de mogelijkheid om donateur te worden kunt u meer lezen op http://www.vvkm.nl/ ">deze website . Zo zijn leden van de Marine Radio Amateur Club (Marac) er in geslaagd om de radiohut weer in originele staat (en werkend!) terug te brengen. Ter gelegenheid daarvan is besloten om dit jaar vanaf de Hoogeveen deel te nemen aan het genoemde Museum Ships Weekend. En gezien de lijst van deelnemende schepen verkeerd de Hoogeveen in goed gezelschap. Zo doet vanuit Rotterdam de SS Rotterdam mee onder de roepnaam PI4HAL en zijn de Amerikanen en Duitsers goed vertegenwoordigd met o.a. battle-ships en onderzeeboten. De roepnaam waarmee de Hoogeveen zal deelnemen is PI4MRC en er zal hoofdzakelijk op HF worden uitgezonden, in alle modes en 2 x 24 uur.

Zo zijn leden van de Marine Radio Amateur Club (Marac) er in geslaagd om de radiohut weer in originele staat (en werkend!) terug te brengen. Ter gelegenheid daarvan is besloten om dit jaar vanaf de Hoogeveen deel te nemen aan het genoemde Museum Ships Weekend. En gezien de lijst van deelnemende schepen verkeerd de Hoogeveen in goed gezelschap. Zo doet vanuit Rotterdam de SS Rotterdam mee onder de roepnaam PI4HAL en zijn de Amerikanen en Duitsers goed vertegenwoordigd met o.a. battle-ships en onderzeeboten. De roepnaam waarmee de Hoogeveen zal deelnemen is PI4MRC en er zal hoofdzakelijk op HF worden uitgezonden, in alle modes en 2 x 24 uur.


Nieuw: de sectie ONZ neemt aan het evenement deel met het roepetekn ON8SUB/P

ON75PPA
08-04-2019
Soumis par: ON4CAS
À la mémoire des opérateurs radio de Popski.
Il s'agit d'une activation spéciale de 2 jours lors de l'événement Wings & Wheels à Ursel, en Belgique, les 10 et 11 août 2019, par la section UBA-WLD pour commémorer les radio-opérateurs de l'armée privée de Popski 1942 - 1945. En 2019, à l'occasion du 75e anniversaire de la libération de l'Europe, l'UBA WLD souhaite attirer l'attention sur ces opérateurs de radio plutôt courageux de cette unité assez inhabituelle et irrégulière dirigée par le Belge Vladimir Peniakoff, alias Popski, un petit Belge dans une guerre majeure. Popski's Private Army, officiellement le n ° 1 Escadron de démolition, P.P.A., était une unité configurée de façon des forces spéciales Britanniques créée au Caire en octobre 1942 par le major Vladimir Peniakoff ou "Popski". L'armée privée de Popski était l'une des nombreuses unités d'assaut formées dans le désert occidental pendant la Seconde Guerre mondiale. L'escadron a également servi en Italie et en Autriche et a été dissous en septembre 1945. Numéro 1 escadron de démolition P.P.A. a été spécialement formé pour attaquer les réserves de carburant du maréchal Rommel, attaquer les aéroports et organiser des voies d'évacuation pour les prisonniers de guerre afin de soutenir l'offensive du général Montgomery à El Alamein, sur proposition du lieutenant-colonel John Hackett.

L'unité est devenue opérationnelle le 10 décembre 1942 en tant qu'unité des forces spéciales de la 8ème armée. Après le Long Range Desert Group (LRDG) et le Special Air Service (SAS), PPA était la dernière et la plus petite des trois plus importantes unités d’attaque, de reconnaissance et de renseignement irrégulières formées pendant la campagne nord-africaine. (plus d'infos: https://en.wikipedia.org/wiki/Popski%27s_Private_Army) Les opérateurs radio de P.P.A. ont envoyé des messages de loin derrière les lignes ennemies avec leur Wireless Set 19 au quartier général de la 8ème armée britannique. Aussi à proximité de la ligne de front, ils ont transmis des messages aux pilotes de chasse qui, à leur tour, ont bombardée ou éliminée les cibles stratégiques. Des messages importants des partisans italiens (28ème brigade Garibaldi) destinés au quartier général allié en Italie ont également été transmis via les opérateurs radio P.P.A.. Jour et nuit, les opérateurs radio envoyaient des informations importantes dans leur propre langage codé au quartier général et contribuaient ainsi à la libération de l'Europe. https://www.militaryhistoryonline.com/wwii/articles/popskisprivatearmy.aspx)
BAFARA 50
01-05-2019
Soumis par: ON4CAS
BAFARA logoÀ l’occasion du 50e anniversaire de BAFARA et de la demande d’ajout «Royal», les indicatifs de nos clubs recevra le prefix OR5Ø dans le courant de 2019.
  • OR5ØAF: sera régulièrement activé à partir de divers emplacements, les dates correctes seront indiquées sur BAFARA
  • OR5ØBAF: Saffraanberg, QRV le mercredi soir et aux dates à préciser et annoncées via des messages Flash.
  • OR50BFS: Florennes, parfois QRV le vendredi, les dates exactes seront annoncées des messages Flash.
 


JW/ON7SA
01-05-2019
Soumis par: ON4CAS

A team of Belgian operators will activate the island of Spitsbergen from its capital settlement Longyearbyen during the IOTA contest on 27 to 28 july 2019.
Working conditions : Icom IC-7300 - Yeasu FT 891, Antennes : multiband vertical - optibeam 14 - 28 MHz
QSL : via ON6FDP - lotw - eqsl - bureau
Mode : SSB on sunday, after the contest, we will operate in FT8 mode

OO19TRUDO
06-05-2019
Soumis par: ON4CAS
OO19TRUDODe Trudofeesten zijn een reeks zevenjaarlijkse evenementen ter ere van stadsstichter Trudo. De viering vond – volgens historische bronnen – voor het eerst plaats in 1893.
In 2019 organiseert het stadsbestuur in 2019 opnieuw Trudofeesten met een gevarieerd programma. Er zal extra ingezet worden op ons erfgoed om inwoners en bezoekers te laten kennismaken met ons via rijke erfgoedverleden als Hoofdstad van Haspengouw.Als radioclub wensen we hier uiteraard op in te spelen en ons steentje bijdragen om Sint-Truiden ook
via radio zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten.
Om dit te doen gaan we onder andere de iconische Abdijtoren opnieuw activeren.De eerste activatie door TRC van de Abdijtoren met de roepnaam OO19TRUDO gebeurt op de zondagen 12, 19 en 26 mei en 2 en 9
juni 2019.