UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Traffic News

Solar X-rays: Status Geomagnetic field: Status
DX werken met behulp van de VFO knop.
18-12-2018
Soumis par: ON4CAS
True Blue DXersFervente FT8 mode gebruikers klinkt het misschien vreemd in de oren, maar je kunt ook DX werken door aan die grote ronde knop, beter bekend als de VFO-knop van je zendontvanger te draaien.
Decennia lang was het de enige manier om tot de verbeelding sprekende DX in je logboek te krijgen. Ongetwijfeld een manier waarbij de operator eerder dan een snelle muisklik het verschil kan maken.

 

Dat het meer skills, inzet en doorzettingsvermogen van de vrouw of man in het radiokamertje vraagt staat buiten kijf. Zo zal je – om maar een voorbeeld te noemen – heel wat uurtjes slaap moeten opofferen om enig succes op de lagere HF-banden te oogsten. Het wereldvermaarde DXCC en in ‘t bijzonder zijn honor roll vormen dan échte uitdagingen voor “The Deserving”.
 

Recentelijk zag een vereniging van zendamateurs die zich op deze manier van DX werken toespitsen het levenslicht. Terecht noemen ze zich de “True Blue DXers”. De ondertitel “not because it’s easy…” zet meteen de toon. Ga ook jij deze uitdaging niet uit de weg? Neem dan eens een kijkje op de webpagina van de “True Blue DXers”. Voel je je aangesproken? Dan kan je trouwens meteen geheel gratis toetreden.

Préfixes spéciaux en Grèce
12-02-2021
Soumis par: ON4CAS
Le RAAG (Radio Amateur Association of Greece) informe que toutes les stations grecques peuvent utiliser des préfixes spéciaux tout au long de l'année 2021.
Les titulaires de licence HAREC peuvent utiliser le préfixe SX2ØØ, les titulaires d’une licence débutant peuvent utiliser le préfixe SY2ØØ et les stations club peuvent opter pour le préfixe SZ2ØØ. La raison de l'utilisation de ces préfixes est la commémoration du bicentenaire de la révolution grecque de 1821.
 


VE3LYC DXpedities
26-02-2021
Soumis par: ON4CAS

IOTA logoWie met het Islands on The Air (IOTA) programma bekend is en zelf de band afschuimt op zoek naar activiteiten vanop afgelegen eilanden heeft beslist al gehoord van Cezar, VE3LYC. In de loop der jaren ondernam hij talrijke DXpedities naar moelijk te activeren eilanden. Tijdens een recent online event van de Forsyth Amateur Rdaio Club gad Cezar een presentatie van zijn tochten.

Via deze YouTube link kan je de voorstelling bekijken. Cezars bijdrage begint op minuut 18 van het filmpje.

De prestaties van de Belgische deelnemers aan het IOTA programma kan je overigens hier bekijken.


OR40NOL
29-04-2021
Soumis par: ON4CAS
OR40NOLDe sectie NOL viert dit jaar zijn 40e verjaardag met de activatie van de speciale call OR40NOL. De activatie zal duren van 1 mei tem 31 december 2021

Er zijn ook 3 awards aan verbonden aan dit gebeuren:
  • Het Gouden award (werk ons op 7 banden in Mixed mode)
  • Het Zilveren award (werk ons op 5 banden in Mixed mode)
  • Het Bronzen award (werk ons op 3 banden in Mixed mode)
Als er genoeg vraag is kan er ook nog een Platinum award aangemaakt worden (voor de fanatiekelingen)