UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

Wereldrecord hogesnelheidstelegrafie verpulverd op WK in Bulgarije

HSTHet zestiende HST wereldkampioenschap werd georganiseerd door de Bulgaarse IARU vereniging BFRA. Van 13 tot 17 september namen honderdveertig deelnemers uit negentien landen deel aan het evenement dat plaatvond in Albena.

Kandidaten konden deelnamen in vier categorieën: opnemen (letters, cijfers en gemengd), seinen (letters, cijfers en gemengd), opnemen van roeptekens (aan de hand van RUFZ) en pile up test (Morse Runner simulatie).

De dominantie van de Wit Russische delegatie was groot: ze ging aan de haal met tweederde van alle medailles. Met een score van 291.597 vestigde Stanislau Haurylenka, EW8GS, bovendien een nieuw wereldrecord in de categorie "opnemen van roeptekens" bij de mannen. Zijn score komt overeen met een snelheid van een duizelingwekkende 195 wpm.
Ook de dames lieten zich niet onbetuigd. De 26-jarige Teodora Karastoyanova, LZ2CWW, verbeterde haar vorig record bij de vrouwen.

De wedstrijdregels zijn te raadplegen op de HST website.  Punten worden toegekend op basis van de hoogst behaalde score in een onderdeel. Die persoon krijgt 100 punten. De andere deelnemers krijgen een proportioneel aantal punten. Dus als de hoogste score bij het opnemen 198 (200 WPM min 2 fouten) is, is het aantal punten 100. Iemand met een score van 179 (180 WPM min 1 fout) krijgt 179/198 x 100 = 90,4 punten. Bij de andere onderdelen is de puntentelling vergelijkbaar.

De zeventiende editie van het HST World Championship zal plaatsvinden in 2020 in het Mongoolse Ulaanbaatar. Op de RUFZ en Morserunner websites vind je alvast de nodige software als je zelf ook aan de slag wil met oefenen.