UBARoyal Belgian Amateur Radio Union

slideshow 1

Photo: Couloir

Zender op geluidsenergie (updated)

Mike Rainey, AA1TJ, is wel vaker op zoek naar originele ontwerpen van zenders en ontvangers, zoals je kan zien op zijn website.
Een van zijn recente ontwerpen is een zender die zijn energie haalt uit ... geluid.

Mike werd hierbij geïnspireerd door ontwerp uit 1955 (gepatenteerd uit 1961) van ene George W Bryan Jr. Hiernaast zie je het schema van de originele zender en een artikel over het onwerp.

De zender anno 2009 is een xtal oscillator op 3686kHz, met een 2N1309 (PNP transistor). De voeding en modulator is een luidspreker gemonteerd op een blikken doos. Met neus en mond in de opening van het blik (heerlijke geur van olijven) moet je zo hard mogelijk roepen. Hoe meer geluid, hoe meer zendvermogen!

In eerste instantie was het de bedoeling om een AM zender te bouwen. Een eerste test met Peter, W1VZR, toonde aan dat er een signaal hoorbaar was. Maar de modulatie had in het beste geval iets weg van hondengeblaf. Ten einde raad schakelde Peter de ontvanger over van AM naar CW en probeerde Mike het met DIT DAH DAH...DIT DAH DAH DAH DAH" enz. Dit was goed op te nemen in CW en het eerste QSO, over een afstand van 161km, was een feit.

Het uitgangsvermogen was ongeveer 2,5mW, met pieken tot 12mW.

Op de derde foto zie je een eerste versie van de zender (bovenste breadboard).

Bij deze zender hoort uiteraard een passende ontvanger, in dit geval een eenvoudige regeneratieve ontvanger (onderste breadboard). De ontvanger is net als de zender opgebouwd rond een enkele transistor, eveneens een 2N1309. De voedingsspanning 250mV (je leest het juist: een kwart van een Volt), de ontvanger blijft zelf werken bij een voedingsspanning van 180mV.

Voorlopig wordt de ontvanger gevoed uit een batterij. Maar het is de bedoeling om ook hier uit te kijken naar alternatieve energie. Een ontvanger die werkt op geluidsenergie is een minder goed idee. daarom wil Mike de voedingsspanning uit de antenne zelf te halen: recuperatie van de broadcast HF die overal in de lucht hangt.

De laatste foto toont de "power supply" in detail.

Na het eeste succes wil Mike een echte DSB zender bouwen, in de hoop klare taal te kunnen produceren.

Wordt vervolgd ...Update 25 oktober:
Inmiddels is de DSB zender gebouwd en de eerste phone QSO's een feit.
Je kan de verdere evolutie volgen op http://mjrainey.googlepages.com/elsilbo.